Rotsellerisoppa

Rotselleri i sig är ju inte något man går och knaprar på precis, inte heller använder man väl den till att doppa i dipsåser där grönsaker och rotfrukter ska vara råa. Jag får erkänna att jag var lite skeptisk också när jag första gången testade att göra den här soppan med rotselleri som bas. Men faktiskt, tvärt emot mina farhågor, blev soppan överraskande krämig och god, den lite pikanta smaken av färsk rotselleri kommer mer till sin rätt när den kokas i småbitar och får gotta ihop sig med smaken av gul lök, vitlök och lite grädde. Om man vill strör man lite knaperstekt bacon över den färdiga soppan, det både ser trevligt ut och mättar mer.

DSC_3069

4 portioner:

 • 400 g rotselleri
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 8 dl vatten
 • 2 buljongtärningar
 • 1 dl grädde
 • 120 g bacon
 • salt, peppar
 1. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, hacka lök och vitlök och fräs alltsammans i lite olja i en gryta.  Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka ihop några minuter. Tillsätt grädde och låt allt koka mjukt under lock, cirka 15 minuter.
 2. Stek under tiden bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper, klipp det i småbitar.
 3. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i portionsskålar och strö lite bacon över varje portion.