Mozzarellafyllda köttbullar i tomatsås

Förra veckan tillagades ännu en variation på köttbullar här hemma i köket, den här gången fyllda med mozzarella och serverade tillsammans med en härlig sås gjord på färska tomater, vitlök och basilika. Köttbullarna görs enkelt i ugnen vilket gör att osten håller sig bättre på plats än om man skulle stekt dem i panna på spisen, och så slipper man ju matoset. Suveränt gott med nykokt pasta!

DSC_2850

4 portioner:

  • 500 g nötfärs
  • 125 g mozzarella
  • 2 msk ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • ¾ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ burk soltorkade tomater i olja

Tomatsås:

  • 3 tomater
  • 250 g körsbärstomater
  • olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ burk soltorkade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Blanda ströbröd, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  3. Finhacka avrunna soltorkade tomater och skär mozzarella i små bitar. Blanda ner tomater, ost och nötfärs i ströbrödsblandningen.
  4. Forma smeten till stora köttbullar, lägg i smord ugnsform och tillaga mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  5. Gör såsen under tiden: Tärna tomater och halvera körsbärstomater. Stek dem på medelvärme med olivolja i en rymlig stekpanna cirka 8 minuter.
  6. Skär vitlök i tunna skivor. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och strimla fint och rör ner det i tomatsåsen. Tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra 2 minuter.
  7. Strimla basilikan och strö över såsen.
  8. Servera köttbullarna med tomatsåsen och kokt pasta.