Örtfylld kycklingfilé

Nu återkommer jag till den magiska kycklingfilén, låter konstigt kanske men jag tycker nog att den är lite magisk för inget är väl så lättlagat och inget passar väl så bra tillsammans med de flesta kryddor och smaker. Enda svårigheten som jag ser det är att se till så att kycklingfilén inte tillagas för länge så att den blir torr, tror att det är ett större dilemma än att man lagar den för lite för det är ju det där med skräcken för rosa kyckling…. Nåja, här har jag i alla fall lagat till en riktigt god och saftig kycklingfilé (ska erkänna att jag fått kycklingen alldeles för torr många gånger). Den fylls med en god örtfyllning, lindas med lufttorkad skinka och lagas i ugnen till härlig saftighet. En enkel, lite fusklagad bearnaisesås smakar förträffligt till.

DSC_2830

4 portioner:

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl färska örter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar
  • 8 skivor serranoskinka

Enkel bearnaisesås:

  • 1 äggula, rumstempererad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk torkad dragon
  • 1 dl rapsolja
  • 2½ dl creme fraiche
  • salt, peppar
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skär ett snitt i kycklingfiléerna.
  3. Hacka örterna och pressa ner vitlök. Blanda med olja, salt och peppar. Fördela blandningen i snitten på kycklingen och vik ihop.
  4. Linda serranoskinka runt kycklingen och fräs dem runt om i lite smör i en stekpanna. Lägg över i ugnsfast form och ställ in i ugnen tills innertemperaturen är ungefär 68°.
  5. Vispa äggula, senap, vinäger och dragon i en skål till bernaisesåsen. Vispa droppvis i olivoljan till en tjock majonnäs. Vänd i creme fraiche, smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med lite ugnsbakade rotfrukter och den kalla bearnaisesåsen.