Kycklinggryta med champinjoner

Idag har vi slagit rekord i långpromenad, vi vandrade nämligen Torrekullaleden som är 15 kilometer i relativt lätt terräng. Så här i slutet på januari låg det en hel del pölar och lera längs leden och man fick ta sig igenom höjdskillnader och balansgång på spångar men vad gjorde väl det när solen började titta fram vid lunchtid. Vi hade tacoburgare sedan gårdagen med oss ut och de smakade ännu bättre ute i friska luften och man blir ju så hungrig av skogsluft och ansträngning. Ikväll lagar maken middag så jag passar på att lägga in några middagar som legat på lager i några dagar. Den här kycklinggrytan kokade jag ihop för någon vecka sedan när vi hade ett utav barnen hemma på middag en kväll. Den fick klart godkänt så vi åt upp alltihop och då var vi bara tre personer….

DSC_2708

4 portioner (eller 3 för storätare):

 • 600 g kycklingfilé
 • 1 gul lök
 • ½ rödlök
 • 250 g färska champinjoner
 • 250 g morötter
 • ½ tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • ½ msk rosmarin
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 hönsbuljongtärning
 • 250 ml rött matlagningsvin
 • 3 dl vatten
 • 1½ msk maizena
 1. Strimla kycklingfilén i 2 cm tjocka skivor.
 2. Klyfta gul och röd lök. Dela champinjonerna i halvor. Skala och skär morötter i slantar.
 3. Bryn kycklingen runt om hastigt i smör eller olja. Lägg i lök och svamp. Krydda med salt, svartpeppar, rosmarin och tomatpuré. Tillsätt morötterna, buljongtärning och vin. Låt koka upp och späd med vattnet. Låt småkoka 15 minuter, red av med maizena.
 4. Servera med kokt potatis och en sallad.