Majsbröd till hamburgare

Ikväll tänkte jag inviga köttkvarnen jag fick i julklapp med att göra egen färs på högrev och steka tacoburgare som serveras i bröd med guacamole som tillbehör. Eftersom jag inte är särskilt förtjust i de färdigbakade hamburgerbröden i affärerna brukar jag oftast baka egna bröd att ha till burgarna. Den här gången ville jag gärna ha majs i bröddegen, det passar ju till tacotemat tänkte jag så jag blandade ner majsmjöl och lite finkornig polenta. Resultatet blev härligt gyllengula skapelser och de blev dessutom riktigt goda. Jag tänkte mig sesamfrön på toppen men det var slut i skåpen hemma så det fick bli ett experiment med skalad hirs och lite flingsalt, faktiskt inte så dumt det heller. Recept på tacoburgarna kommer strax här i bloggen men vi börjar med de gyllene bröden tycker jag.

DSC_2732

12 stycken:

 • 50 g jäst
 • 50 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 1 tsk salt
 • 4 dl majsmjöl
 • 2 dl finkornig polenta
 • 6-7 dl vetemjöl

Pensling:

 • 1 uppvispat ägg
 • sesamfrön eller skalad hirs
 • eventuellt lite flingsalt
 1. Smula jästen i degbunke. Smält smör och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen så att det löser sig. Tillsätt salt, majsmjöl, polenta och det mesta av vetemjölet. Knåda till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk 1 timme.
 2. Sätt ugnen på 225°.
 3. Dela degen i 12 delar på mjölat bakbord och rulla bullar. Lägg dem på två plåtar och platta till dem ganska rejält. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
 4. Pensla bröden med ägg och strö på sesamfrön eller hirs och kanske lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter.
 5. Låt svalna på galler under bakduk.