Kryddig köttgryta med mandel

Den här smakrika köttgrytan vill jag gärna ha med här i bloggen och eftersom jag håller på och rensar ut bland mina sparade recept (eller snarare flyttar över) lämpade det sig så att den här grytan stod näst på tur att laga till och visa upp. Jag har ingen aning om varifrån jag fått receptet från början men vansinnigt god är den och har alltid varit en favorit när vi haft matgäster. Har man bara en större stekgryta så kan man passa på att göra extra mycket av grytan och frysa in, perfekt att värma upp när man ska ha en snabbt fixad middag efter träningen på kvällen eller när man bara vill vara lite lat helt enkelt…

DSC_2624

4 portioner:

 • 500 g benfritt griskött
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar
 • 1-2 tsk curry
 • 1 tsk paprikapulver
 • ½ tsk ingefära
 • 3 dl köttbuljong
 • 1 gul lök
 • 1-2 gröna paprikor
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 dl creme fraiche
 • maizena
 • 1 dl skållad, skalad mandel
 1. Skär köttet i strimlor och fräs i lite smör i en stekgryta. Strö på salt, peppar, curry, paprikapulver och ingefära. Häll på buljong och låt småputtra under lock i 30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten om det verkar för torrt.
 2. Skala och klyv löken och skär i skivor. Dela paprikorna och skär i strimlor. Rör ner lök och paprika i grytan. Tillsätt pressad vitlök och creme fraiche. Koka ytterligare 10 minuter och smaka av.
 3. Red av med lite maizena tills det tjocknar något.
 4. Strö den skållade mandeln över grytan och servera med kokt ris.