Ädelostbiffar

Helt vanliga hederliga köttfärsbiffar är riktigt god husmanskost i mitt tycke. Min mamma, eller morsan om man vill, gjorde riktigt goda färsbiffar och serverade kokt potatis och brunsås till. Kan än idag komma ihåg doften i köket när de här biffarna blev till och hur det vattnades i munnen i väntan på att få hugga in. Lite nostalgi är ju alltid trevligt men ibland vill man piffa upp maten och variera recepten något. Idag har vi ju ett enormt utbud på matmarknaden så man blir ju alldeles matt om man bara försöker reda ut allt som finns att äta. I det här receptet har jag i alla fall gjort ett försök att piffa upp enkla köttfärsbiffar med ädelost och rostad lök i smeten. Om man inte tycker om smaken av ädelost, kan man ta vilken ost som helst, själv har jag någon gång testat med en blandning av Creme Bonjour-ost och lite La Vache qui rit, ni vet småostarna vid jul med en skrattande ko på förpackningen, och det blev jädrigt gott det med!

DSC_2576 (1)

4 portioner:

  • 100 g ädelost
  • 600 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1-2 tsk rostad lök
  • salt och peppar
  1. Smula ädelosten och blanda med nötfärs, ägg och grädde.
  2. Krossa den rostade löken i mortel och blanda ner i köttfärssmeten tillsammans med salt och peppar.
  3. Forma till 8 biffar och stek i smör.
  4. Servera med ättiksgurka, klyftpotatis/rotfrukter som fått bakas i ugnen cirka 30 minuter och någon god röra, se såser och röror.