Dadelgodis

Om man inte har något bättre för sig så här dagen före julafton kan jag tipsa om det här smaskiga julpysslet som samtidigt stillar sötsuget med bravur. Riktigt goda blir de och ännu bättre är ju att man svänger ihop dem på nolltid. Kanske är de åtminstone lite nyttiga också, dadlar och valnötter innehåller ju en del bra saker men jag är ingen näringsexpert så jag ska låta det vara osagt. Jag erkänner i alla fall att de jag gjorde blev fula och knöliga och hade det varit en skönhetstävling så hade de kommit på jumboplats men smaken…. bara sååå gott!

dsc_2450

  • 15 stora dadlar, färska
  • 100 g mandelmassa
  • 2½ msk rom, sherry eller valfri likör
  • 30 valnötter
  • 75 g mörk choklad
  • 75 g vit choklad
  • några hackade valnötter
  1. Dela varje dadel på längden och ta bort kärnan.
  2. Lägg mandelmassan i en bunke, tillsätt rom, sherry eller likör och blanda väl.
  3. Fördela mandelmassan i varje dadelhalva med hjälp av en tesked. Tryck fast en valnöt på toppen.
  4. Smält den mörka och den vita chokladen var för sig i skålar i mikron. Doppa ena halvan i mörk choklad och den andra halvan i den vita chokladen.
  5. Lägg dadlarna på ett galler med bakplåtspapper under, strö över lite valnötshack och låt stelna.

Tips: Om man vill kan man istället pensla över chokladen på dadlarna, det är enklare men det blir då tunnare chokladyta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.