Fina kroppkakor

Nu har jag kokat kroppkakor och fryst in i påsar så att vi har färdiga att värma upp till julbordet. Konstigt tycker kanske en del men i vår familj har vi det som tradition att servera dessa potatisbollar just vid juletid och den traditionen tog jag med mig när flytten gick till västkusten. På Öland hade vi alltid kroppkakor på julbordet, både på längden och på tvären som min pappa uttryckte det, men då var det oftast de öländska, de som görs på rå potatis i smeten. Här har jag gjort de som man brukar kalla för småländska men när jag var barn kallade vi dem fina kroppkakor, eller ”fiin kroppkake” som morsan uttalade det. De görs på kokt potatis, ägg och mjöl och behöver inte koka lika länge som de öländska kroppkakorna. Vilka som är godast är förstås en smaksak men de här är i alla fall lite lättare att göra. Riktigt god husmanskost om ni frågar mig!

dsc_2281

4 portioner:

 • 12-14 medelstora kokta, kalla potatisar
 • 2 ägg
 • 2 ½-3 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt

Fyllning:

 • 200 g rimmat, skivat sidfläsk
 • 1 medelstor gul lök
 • grovt stött kryddpeppar
 1. Börja med fyllningen: Finhacka löken, skär fläsket smått och stek tills det får lite färg, smaksätt rikligt med kryddpeppar och låt svalna något.
 2. Pressa potatisen och blanda med ägg, vetemjöl och salt. Forma degen till en tjock rulle på mjölat bakbord och skär i tjocka skivor.
 3. Gör en fördjupning i varje skiva och fyll med fläskblandningen. Forma bullar så att fläsket hamnar i mitten och förslut ordentligt.
 4. Koka upp vatten och salt i en stor gryta och lägg ner kroppkakorna och låt dem koka cirka 12 minuter tills de flyter upp. Ta upp med hålslev. Servera med skirat smör, grädde och lingonsylt.

Tips: Frys in det rimmade fläsket några timmar innan det skärs, då går det mycket lättare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.