Mozartkulor

Så Mozartkulorna också då ja! Ingen jul utan de här godsakerna, åtminstone inte i vår familj. Vi har varierat julgodiset lite genom åren och försökt byta ut vissa sorter för att ta in lite nya grepp men de här kulorna går inte att ta bort, de måste bara finnas med. Det är ju lite tidskrävande pyssel det erkänner jag, med tre olika moment eller fyra om man väljer att dekorera med den vita chokladen men enklast är att ta några dagar på sig, de olika delarna ska ju kylas emellanåt och då passar det ju bra att ta nya krafter dagen efter, eller hur? Hur som helst så blir de helt oemotståndligt goda, värsta lyxgodiset.

dsc_2365

Cirka 36 kulor:

  • 250 g nougat
  • 250 g mandelmassa
  • 1 msk rom eller sherry
  • 150 g mörk eller ljus choklad

Garnering:

  • vit choklad
  1. Rulla nougaten till 36 jämnstora kulor. Ställ dem på ett fat i kylskåpet att stelna.
  2. Blanda rom eller sherry i mandelmassan (enklast i matberedare), kavla ut den mellan plastfolie och dela upp i 36 bitar.
  3. Lägg en nougatkula på varje bit och täck runt om. Ställ på fat och låt stelna i kylskåpet.
  4. Smält chokladen i vattenbad och doppa varje kula och låt varje kula stelna på tätt galler över bakplåtspapper.
  5. Smält lite vit choklad och spritsa över som garnering.

Tips: Snyggast och godast blir det om man tempererar chokladen. Det gör man enklast genom att hacka chokladen i bitar, smälta hälften över vattenbad och mäta till 48° (för mörk choklad). Ta från värmen och blanda ner resten av chokladen, rör runt ordentligt tills temperaturen är 27°. Sist värmer man försiktigt upp chokladen igen till 31° och sen är det klart att använda. Överlag sänker man graderna något om man använder ljus choklad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.