Grönkålssoppa med kokos

En matig soppa på grönkål eller spenat får mig alltid att tänka på min barndoms soppor som serverades i mellan- och högstadieskolorna på Öland i mitten på 70-talet. De var väl i och för sig inte så enormt fantasirika men vi åt med god aptit vad jag minns. Det godaste var korvslantarna som serverades i soppan, inte alls dumt faktiskt. Överlag fick vi väldigt god och vällagad mat i dels den lilla byskolan jag gick i på låg- och mellanstadiet men också i högstadieskolan på sydvästra Öland. Visst var man lite obstinat, framför allt på högstadiet, och struntade i att över huvudtaget besöka skolbespisningen ibland, man var liksom för tuff för att gå dit – förstår inte hur man tänkte egentligen? Nåja, följden blev ju att hungern blev så pass övermäktig att man ställde sig och stekte raggmunkar väl hemma i köket för kroppen skrek ju efter mat och kolhydrater! Tur att man blivit åtminstone något klokare med åren….. Helt osökt kommer här i alla fall ett recept på en jättegod grönkålssoppa med smak av kokos, god som den värsta husmanskosten men också lite annorlunda. Ät den gärna med kokta ägghalvor men om man vill kan man ju testa att servera lite korvslantar till, precis som på 70-talet!

dsc_2261

4 portioner

 • 1 gul lök
 • 1 chili
 • 500 g fryst hackad grönkål
 • 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
 • 1 burk kokosmjölk
 • ½ tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • tabasco
 1. Hacka lök och chili fint och fräs i lite olja några minuter. Lägg i grönkål och buljong och låt koka 5 minuter.
 2. Kör soppan med mixer och blanda i kokosmjölken. Smaka av med salt, svartpeppar och tabasco.
 3. Servera med kokta ägghalvor eller korvslantar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.