Falukorv med pepparrotssås

dsc_2275

Det här är en av mina favoriträtter. Riktigt god kokt falukorv med hög kötthalt, gärna smaksatt med lök, kryddpeppar och lagerblad i kokvattnet tillsammans med en smakrik pepparrotssås, jisses vad gott! När vi väntade vårt tredje barn (som ju sedan barnaåren varit stormförtjust i pepparrotsrulladerna…) var jag under en period helt tvungen att äta pepparrot, fick riktig noja på just den roten att jag mitt i vintern gick och handlade sådan i närmsta affär och lagade till den här rätten, falukorven kom i det här fallet lite på undantag för det var pepparrotssåsen jag ville åt och kanske finns det någon medicinsk förklaring på det fenomenet, inte vet jag…. Nåja, fortfarande är det här bara såååå gott!

4 portioner:

 • 400 g falukorv
 • 1 gul lök
 • 1 lagerblad
 • 6 kryddpepparkorn
 • ½ tsk salt

Pepparrotssås:

 • 2 msk smör
 • 3 msk vetemjöl
 • 2 dl grädde
 • 3 dl spad från korvkoket
 • 1 tsk salt
 • peppar
 • 3-4 msk riven pepparrot
 1. Dra skinnet av korven och lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt lök skuren i klyftor, lagerblad, kryddpepparkorn och salt. Koka på svag värme under lock 10 minuter.
 2. Skär upp korven i skivor och sila buljongen.
 3. Lägg i smör i kastrullen och smält över svag värme, vispa ner mjölet och späd med grädde och spad. Låt koka i 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och riven pepparrot. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
 4. Lägg i korvskivorna och servera med kokt potatis, riven morot och vitkål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.