Fiskgryta med saffran

Jag kom över riktigt fin saffran i små fina glasburkar förra veckan när det var försäljning i bekantskapskretsen, ni vet sådär lite innan jul brukar det ju alltid vara allehanda varor till salu i lunchrum på arbetsplatser och vem vill inte stödja skolbarnen när det vankas något riktigt bra? Har man dessutom hunnit glömma att man fyllde i en rad på beställningsbladet är det extra roligt för då får man ju en glad överraskning när varorna levereras. Den här gången blev jag riktigt glatt överraskad för i burkarna låg de finaste saffranstrådarna man kan tänka sig och en helt ljuvlig doft spred sig när man öppnade korken på glasburken. Alltså var jag ju bara tvungen att laga något gott, redan samma kväll helst och då fick det bli den här fiskgrytan eftersom jag hade ingredienserna hemma. Jag tror nog att det är det godaste jag lagat på länge men ni får testa själva, synd att man inte kan skicka smakprover via nätet…..

dsc_2227

4 portioner:

 • 300 g torskfilé eller annan vitfisk
 • 300 g laxfilé
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 morötter
 • 8 dl fiskbuljong
 • 15 småtomater i olika färger
 • 2 dl grädde
 • 1 g saffran (2 kuvert)
 • 1 apelsin, pressad saft
 • dill
 1. Skär fisken i kuber, lägg dem på en tallrik och salta lite lätt.
 2. Finhacka lök och vitlök, skiva morötterna och fräs i lite olja några minuter. Häll på buljong och låt koka 15 minuter under lock.
 3. Skär tomaterna i halvor och tillsätt i grytan. Lägg i grädde, saffran och fiskkuberna. Låt sjuda cirka 10 minuter till under lock.
 4. Smaka av med pressad apelsin, salt och peppar.
 5. Garnera med lite dill och servera med kokt ris och kanske lite bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.