Sellerisoppa med lax och räkor

dsc_2043

Efter allt det söta som bakats och lagts ut på bloggen senaste tiden tänkte jag bryta av med lite middagar för äta måste man ju också. Jag tycker det passar bra att börja med en härlig soppa på stjälkselleri som är så mättande att bröd till känns helt överflödigt. Istället toppar man den med lite stekta laxkuber, supergott!

4 portioner:

  • 1 gul lök
  • 1 rejält knippe stjälkselleri
  • 400 g morötter
  • olivolja
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 8 dl vatten
  • 375 g laxfilé
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 liten burk räkor i lag
  1. Finhacka löken, skiva stjälksellerin, skär morötter i slantar. Fräs allt i olivolja i rymlig kastrull. Tillsätt fiskbuljongtärningar, tomatpuré, vinäger och sambal oelek. Häll på vatten och låt koka 15 minuter.
  2. Skär laxen i 2 cm stora tärningar och stek dem på båda sidor i olivolja. Krydda med salt och peppar.
  3. Mixa soppan slät. Rör ner creme fraiche och räkor. Smaka av.
  4. Toppa soppan med laxtärningarna och servera eventuellt med lite kryddgrönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.