Dillkyckling

dsc_1993

Gamla godingar måste ju med i bloggen också som den här dillkycklingen, alltså bara namnet får mig att bli nostalgisk! Tillagningen är i princip samma som i receptet på kycklinggryta med dragon, alltså man lagar själv buljongen och får på så sätt mycket mer och godare smak och man kan frysa in buljong som inte går åt för senare behov. Det känns ju alltid bra att laga mat från grunden, så vi satsar på en redig rätt när tiden finns, snabbmaten kan man ta till på bråttomdagar om man blir tvungen….

4 portioner:

 • 1 stor färsk kyckling (1,2-1,5 kg)
 • 2 liter vatten
 • 3-4 tsk salt
 • 1 gul lök i klyftor
 • 1 skivad morot
 • 8 vitpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • persiljekvistar

Dillsås:

 • 2 msk smör
 • 3 msk vetemjöl
 • 3-4 dl av kycklingbuljongen
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 tsk citronsaft
 • salt, peppar
 • 1 knippe dill
 1. Koka upp lagen med kryddor och grönsaker. Lägg i rensad och sköljd kyckling. Låt sjuda under lock 50-60 minuter.
 2. Ta upp kycklingen och låt svalna något.
 3. Sila från buljongen till såsen.
 4. Ta bort skinnet, bena ur och skär kycklingköttet i bitar.
 5. Smält smöret till såsen och fräs samman med vetemjölet under omrörning. Späd med buljong och creme fraiche. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar. Klipp över dillen och låt såsen koka 3-5 minuter.
 6. Tillsätt kycklingköttet och puttra samman ytterligare ett par minuter. Servera kokt potatis eller ris till.

Tips: Om man har bråttom kan man förstås förenkla tillagningen genom att köpa färdiggrillad kyckling och bara följa receptet på såsen. Använd då buljongtärning + vatten istället för kycklingbuljong från koket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.