Dinkelpizza med köttfärs

Jag fick en pizza- och baksten i present för några månader sedan så nu skulle det bakas härliga pizzor och bröd med den allra sprödaste botten tänkte jag. Innan jag satte degen kom jag dock på att det skulle bli problem med att dels skjutsa in pizzan på stenen men också att få ut den ur ugnen när den blev klar. Alltså, fick jag vänta tills dess att en näst intill helt nödvändig pizzaspade inhandlades. Så, äntligen förra veckan körde jag igång ugnen, in med stenen för uppvärmning, dinkelpizzadeg på jäsning och fyllningen i stekpannan. Premiärbaket resulterade i två runda, spröda och väldoftande köttfärspizzor till middag den kvällen, vilken fullkomlig lycka!

dsc_1977

2 pizzor:

  • 25 g jäst
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk kummin
  • ½ tsk salt
  • 7 dl dinkelsikt

Fyllning:

  • 500 g nötfärs
  • 150 g champinjoner
  • 3 msk tacokrydda (se smått och gott)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • tacosås (se såser och röror)
  • oregano
  • 1 paprika, i ringar
  • 4 dl riven ost
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, kummin, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa 1 timme under bakduk.
  3. Stek under tiden köttfärsen i lite olja. Tillsätt champinjoner i skivor och smaksätt med tacokrydda, vitlök och salt.
  4. Sätt ugnen på 250°.
  5. Dela degen i två delar och rulla två stora bullar av varje del. Kavla ut platta rundlar, tryck till en liten kant runtom på pizzorna och bred på lite tacosås på varje pizza, fördela köttfärsröran över.
  6. Strö över oregano och lägg på paprikaringarna. Strö riven ost över och grädda ganska högt upp i ugnen i 10 minuter.

dsc_1982

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.