Tacomiddag med egna såser och kryddblandning

dsc_1784Så är det snart tacofredag igen då… Är det någon mer än jag som tycker att de färdiglagade tacotillbehören i butikerna förvisso är riktigt goda men också onödigt dyra? Av den anledningen har i alla fall jag börjat göra både såser och kryddblandning själv, hur enkelt som helst och det blir ett betydligt mindre hål i plånboken. Vi börjar med tomatsalsan för den ska helst stå till sig någon dag och ska ju serveras kall. Alla recepten utom kryddblandningen är beräknade för cirka 4 personer:

Tomatsalsa

 • 3 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 färsk eller torkad chili
 • 500 g krossad tomat
 • 1 stänk balsamvinäger
 • 1 tsk muskovadosocker
 • ½ tsk salt
 • 1 msk tomatpuré
 • chilipulver
 • koriander
 • spiskummin
 • oregano
 • svartpeppar
 1. Hacka lök, vitlök och chili och fräs i lite olja i en kastrull några minuter. Tillsätt krossad tomat, vinäger, socker, salt, tomatpuré, och smaksätt med kryddorna. Låt puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter.
 2. Låt såsen kallna.

dsc_1782

Då fortsätter vi med guacamolen då, kanske den godaste röran som finns och som förstås måste vara med när det vankas tacos. Lite vansklig att göra för hand, särskilt om avocadon inte är helt mogen, men äger man en matberedare går det som en dans. Om det blir någon röra över är det bara att spara i burk med lock i kylen och sedan servera till vad som helst, smaken är liksom aldrig fel.

Guacamole

 • 2 avocado
 • 4 dl creme fraiche
 • 2 vitlöksklyftor
 • salt, peppar
 • 1 lime, saften
 1. Mosa avocadon med gaffel i en skål eller ännu hellre, kör i matberedare till mos. Blanda ner creme fraiche, pressad vitlök, lite salt och peppar.
 2. Smaksätt med pressad lime, blanda ordentligt.

dsc_1780

Sist men inte minst, gör vi egen tacokryddblandning som blir supergod. Om man vill kan man tillsätta salt och vitlökspulver i blandningen från start men jag väljer att tillsätta saltet och istället färsk vitlök först vid tillagningen men det gör man som man vill med förstås. Receptet är väl tilltaget eftersom det går att spara kryddblandningen näst intill hur länge som helst i en burk med lock.

Kryddblandning till tacos

 • 2 msk chiliflakes
 • 2 msk oregano
 • 2 msk chilipulver
 • 2 msk chili ancho
 • 2 msk paprikapulver
 • 2-3 msk spiskummin
 • 1 tsk lakritspulver

Blanda alla kryddorna i en skål och häll ner blandningen med hjälp av en tratt i en glasburk med lock.

Tacoköttfärs

 • 500 g nötfärs
 • 3 msk tacokryddblandning
 • 1 tsk salt
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 1. Fräs nötfärsen i lite olja så den tar färg.
 2. Tillsätt kryddblandningen, salt och vitlök. Späd med lite vatten och låt puttra en stund. Smaka av med mer kryddblandning eller bara salt och peppar om det behövs.
 3. Servera med tomatsalsa, guacamole, valfria tacoskal/tortillas, sallad, tomater, gurka, majs, paprika, lök och riven ost i skålar.

dsc_1765

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.