Sötpotatispommes

dsc_1840

Pommes frites av sötpotatis kan man få lite varstans som tillbehör på restaurangerna idag. Eftersom jag inte har någon fritös har jag letat upp ett recept där man ugnsbakar pommes friten istället. Jag har fastnat för just det här receptet där man strör lite potatismjöl runt stavarna och droppar på lite olja innan bakningen, det gör att de får en härligt krispig yta och smakar nästan som de allra bästa du äter ute. Receptet räcker till en ugnsplåt och det är ungefär lagom för 3 personer skulle jag tro. Är man flera än så vid matbordet och vill göra en plåt till kanske det går att använda varmluftsugnen och köra 2 plåtar på en gång, jag har inte testat det men det borde fungera. Hur som helst bör man i alla fall äta pommesen så snart som möjligt från det att de kommer ur ugnen, då är de så där härligt krispiga och doftar så gott!

1 ugnsplåt:

 • 2 medelstora sötpotatisar
 • några matskedar potatismjöl
 • oliv- eller rapsolja
 • flingsalt
 1. Skala potatisen delvis, gärna så att det är några ränder av skalet kvar vilket jag tycker blir snyggast. Skär i ganska tunna stavar och lägg dem i en bunke. Täck med kallt vatten och låt stå cirka en halvtimme.
 2. Sätt ugnen på 210°.
 3. Häll av vattnet och lägg upp potatisstavarna på tjockt lager med hushållspapper och låt torka en stund.
 4. Häll upp lite potatismjöl på ett fat och ta en mängd potatisstavar i taget och blanda runt med händerna så att de täcks tunt med potatismjöl. Lägg över dem på ett stort fat och ringla olja över och blanda runt.
 5. Lägg över dem på bakpappersklädd plåt, de får inte ligga ihop utan glest så att alla blir krispiga.
 6. Baka mitt i ugnen cirka 30 minuter.
 7. Strö lite flingsalt över och servera medan de är varma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.