Parmesanköttbullar

De godaste köttbullarna jag någonsin ätit var de som min svärfar stekte i det lilla köket på landet i min makes barndomshem. Jag har förstått senare att det var min svärmor som stod bakom receptet men på sin ålderdom var hon ganska orörlig och hade svårt att stå vid spisen och laga mat. Svärfar hade tagit över kokkonsten och det märktes att han alltid tyckte det var roligt att bjuda på mat som han själv lagat till. Nu finns tyvärr varken svärfar eller svärmor mer i livet men minnena finns ju alltid kvar, och eftersom jag är en s k matnörd, är det sådana här matminnen som biter sig hårdast fast. Nåja, köttbullar är i alla fall en väldigt uppskattad maträtt och det är väl inte så svenskt som man kan tro. Det verkar finnas varianter på menyerna i varenda land, åtminstone i de länder vi besökt. Bland mina sparade recept hittade jag det här på köttbullar där parmesanost blandas ner i köttbullssmeten och kanske är det någon italiensk matlagare som kommit på idén från början men det ska jag låta vara osagt. Hur som helst så gjorde jag köttbullarna till middag häromkvällen och serverade dem med sötpotatispommes gjorda på en plåt i ugnen och det blev magiskt gott kan ni tro!

dsc_1843

4 portioner:

  • 800 g nötfärs
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 2 ägg
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  1. Blanda färs med riven parmesanost och ägg. Blanda ner olivolja, salt och peppar.
  2. Rulla köttbullar och stek dem i smör eller olja.
  3. Gör gärna en kall sås till köttbullarna på turkisk yoghurt, lite creme fraiche och någon hackad örtkrydda och servera med ugnsbakad Sötpotatispommes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.