Afrikansk kycklinggryta

Då kör vi en gryta igen och det passar ju så fint nu under hösten. Den här grytan kallas afrikansk kycklinggryta, vet inte varifrån jag hämtat receptet från början men jag har lagat rätten oräkneliga gånger. Vår näst äldste son påpekade när han var yngre att namnet på maträtten var lite underligt: afrikansk kycklinggryta, och frågade lite finurligt om det inte fanns någon europeisk gryta också? Eftersom jag aldrig varit i något afrikanskt land, även om vi varit på väg några gånger men bokat om rutterna, så vet jag inte varifrån de här smakerna härstammar, eller vilket afrikanskt land så jag fortsätter att kalla den rätt och slätt afrikansk. God är den hur som helst och som alltid när det gäller kyckling så är den lättlagad.

dsc_1895

4 portioner:

 • 2 stora gula lökar
 • 2-4 vitlöksklyftor
 • 1 röd paprika
 • 1 grön paprika
 • 1-2 msk curry
 • 1 kg kycklingfilé
 • 3 dl matlagningsgrädde
 • 3 msk konjak
 • 1 msk mango chutney
 • 1 msk äkta soja
 • 2 hönsbuljongtärningar
 • svartpeppar
 • 1-2 msk maizena
 • 1 banan, skivad
 1. Hacka löken grovt, skiva vitlöken och tärna paprikan. Fräs allt mjukt i lite olja. Tillsätt curryn och låt den fräsa med en stund.
 2. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i grytan, låt fräsa ihop i 15 minuter. Rör då och då. Tillsätt grädde, konjak, mango chutney, soja, hönsbuljongtärningar och lite svartpeppar och låt puttra 10-15 minuter till under lock.
 3. Strö över maizena, späd eventuellt med lite vatten, tillsätt den skivade bananen och låt alltsammans bli varmt.
 4. Servera med kokt ris, torkade bananchips och extra mango chutney.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.