Apelsinkaka med kola

dsc_0009

Här kommer nästa julkaka då. En nästan farligt god kaka, kombinationen apelsin, kola och nötter sitter som en smäck och det är svårt att låta bli att ta en bit till när man väl börjat äta av den. Varför inte göra två kakor när man ändå är igång, om de inte går åt i den egna familjen kan man ju alltid slå in en av kakorna i cellofan och ge bort till någon istället för en blomma. Hembakat brukar vara uppskattat.

  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 apelsin, rivet skal + ½ dl saft

Kolasås:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • Hackade hasselnötter
  1. Smält smör och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp. Tillsätt smör, apelsinskal och saft under fortsatt vispning.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt snabbt i smeten.
  4. Smörj en bakform och strö över kokos. Häll i smeten och grädda kakan i 175°, 30-35 minuter i nedre delen av ugnen.
  5. Vänd över kakan på ett fat och låt svalna under formen.
  6. Koka ihop grädde och socker till kolasåsen och låt sjuda tills det bildas gångar i såsen när man rör. Ta kastrullen från spisen och tillsätt smör och vaniljsocker.
  7. Bred kolasåsen över kakan och strö hackade nötter över.

Tips: Blanda olika sorters nötter till garneringen, t ex valnötter, pistagenötter eller mandel, det blir minst lika gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.