Morotssoppa

Innan vi flyttade till centrala Göteborg hade vi hus med tomt en bit utanför stan och vi odlade en hel del med varierat resultat. Potatisen växte fint och plommonträdet dignade av frukt varje höst men vad vi däremot aldrig lyckades med var att odla morötter. De växte snett och snurrade sig och vi hann aldrig få ordentligt stora morötter att skörda eftersom perforeringen satte fart alldeles för tidigt. Nåja, vi gladde åtminstone maskarna som förstås var helförtjusta för de hade ju kalas från första stund. Förmodligen hade vi fel jord, har senare förstått att det ska vara ren sandjord för att man ska få de där raka fina morötterna som man ser på marknaden. Till morotssoppan i det här receptet använde jag riktigt fina morötter inhandlade i butik. Vilken tur att det finns folk som kan odla allsköns grönsaker och rotfrukter!

dsc_1648

4 portioner:

 • 1 vitlöksklyfta
 • 300 g morot (4 medelstora)
 • 4 dl vatten
 • 2 dl creme fraiche
 • 50 g smör
 • 2 tsk mald koriander
 • salt, peppar
 • 1 citron, saften
 1. Fräs lite smör i en kastrull och pressa ner vitlöken. Låt fräsa ihop en stund.
 2. Skär morötterna i slantar och lägg i grytan. Häll på vattnet och låt koka mjukt.
 3. Mixa till en slät soppa tillsammans med creme fraiche och smöret. Smaka av med koriander, salt, peppar och citronsaft.
 4. Strö över någon färsk, hackad örtkrydda och servera med bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.