Spättafiléer med saffranssmör

Vår äldste sons sambo härstammar från Iran och hon brukar förse oss med riktigt fin saffran efter sina resor till hemlandet. Alltid lika uppskattat förstås, saffran är i mitt tycke en av de förnämsta kryddorna, för att inte tala om den oemotståndligt vackra färgen! När jag en gång började laga mat och baka i eget hushåll använde jag saffran på sin höjd till hembakade lussekatter vid lucia, saffran hörde liksom bara julen till tyckte jag då. Idag har jag helt ändrat uppfattning, säg vad man inte kan ha saffran till? Enligt vissa experter ska det vara bra för själen att äta saffran, det sägs gynna en positiv sinnesstämning, det ni! Hur som helst, här får ni recept på en galet god fiskrätt med ett ännu galnare gott saffranssmör till. Räcker till 4 personer, håll till godo!

dsc_1609

Saffranssmör:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • ½ påse saffran
  • 1 tsk tomatpuré
  • ½ tsk timjan

Spättafiléerna:

  • 4 rödspättor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1½ dl riven ost
  1. Rör smöret med saffran, tomatpuré och timjan, rulla till en rulle, packa in den i plastfolie och låt stå i kylen minst 1 timme så att den blir lätt att skära i skivor.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Skölj och torka fisken, strö över salt och peppar. Vänd filéerna i ströbröd och bryn snabbt i stekpanna. Lägg över fisken i en ugnsform och strö på osten. Stek 8-10 min.
  4. Servera med potatis och saffransmöret.

Tips: Om du inte har tid att vänta på att smöret ska bli kallt kan det istället serveras som det är i en skål, det blir ju lika gott.

dsc_1616

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.