Skinkbroccoli med smuldeg

Nu tänkte jag ta med det här receptet på en lite annorlunda maträtt som jag smakade första gången för ganska länge sedan. Lite som en matpaj men ändå helt olik. Fyllda skinkskivor med keso, rödlök och broccoli, över det ett smuldegstäcke på grahamsmjöl. Som pricken över i:et rikligt med kummin över, min favoritkrydda som osökt får mig att tänka på min barndom på Öland och på alvaret, världens bästa tillflyktsort där bara fågelkvitter och något enstaka fårläte var de enda ljuden som hördes. Där hittade vi alltid kumminfrön att tugga på när vi ”rymt” hemifrån, min syster och jag men vi blev sällan borta så lång tid och det visste nog våra föräldrar, för vi knatade förstås hemåt när magarna började bli tomma. Enbart kummin mättar ju inte så värst länge…

dsc_1575

4-5 portioner:

 • 4 tomater
 • 400 g keso
 • 1 stor rödlök, hackad
 • svartpeppar
 • 500 g broccoli
 • 300 g rökt skinka i skivor

Smuldeg:

 • 3 dl grahamsmjöl
 • 150 g smör

Att strö över:

 • kummin
 1. Skär tomaterna i skivor och lägg dem i smord ugnsform.
 2. Blanda keso, hackad rödlök och svartpeppar.
 3. Koka broccolin lätt.
 4. Lägg en klick kesoblandning på varje skinkskiva. Lägg på en broccolikvist och rulla ihop. Lägg rullarna på tomatskivorna.
 5. Blanda mjöl och smör för hand till en deg och smula den över rätten. Strö över rikligt med kummin.
 6. Gratinera i 225º cirka 25 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.