Baconlindad fläskfilé med paprikabearnaise

Det är svårt att misslyckas med fläskfilé, det räcker ju egentligen med att bara skära upp den i skivor, banka lite lätt, salta och peppra och steka den snabbt i stekpanna så har man en bra grund till middagen. Nu vill jag ändå ta med det här receptet på en lite mer arbetad fläskfilérätt för att få mer variation i tillvaron för i köket vill man ju gärna variera sig. Här får fläskfilén en mustig och lätt rökig smak av bacon som lindas runt skivorna innan stekningen och när vi ändå är igång gör vi en lite annorlunda bearnaisesås till köttet, lika god som originalet men med mixad paprika, vitlök och schalottenlök tillsatt som ger extra sting. Nu kör vi!

dsc_1509

  • 500 g fläskfilé
  • 1 pkt bacon
  • salt, peppar
  • smör, olivolja

Paprikabearnaise:

  • 200 g smör
  • 2½ msk vitvinsvinäger
  • 3 persiljekvistar
  • 6 msk vatten
  • 8 pepparkorn
  • 4 äggulor
  • 1 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • torkad dragon
  • lite salt
  • 2 msk hackad gräslök
  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Skär fläskfilén i tjocka skivor och platta till dem lite.
  3. Rulla en skiva bacon runt varje köttskiva och fäst med tandpetare. Salta och peppra.
  4. Bryn skivorna hastigt på var sida i matfettet i en stekpanna. Lägg skivorna i en ugnsform och stek färdigt i ugnen cirka 15 minuter.

dsc_1511

  1. Smält smöret till såsen och låt svalna lite.
  2. Blanda vinäger, persilja, vatten och pepparkorn i en liten kastrull. Låt koka 5 minuter tills vätskan reducerat något.
  3. Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt äggulorna och sjud över svag värme tills det tjocknar, vispa hela tiden. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det smälta smöret i en tunn stråle.
  4. Kärna ur paprikan, skala vitlök och schalottenlök. Kör allt utom såsen i mixer så att det blir finhackat och blanda ner i såsen, smaka av med dragon och lite salt. Strö över lite hackad gräslök.
  5. Servera såsen till köttet tillsammans med kokt potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.