Julglögg

dsc_1551

Solen skiner som värst och vi har en riktigt fin höstdag i Göteborg, lite så där kallt och varmt på samma gång som det ska vara i början på oktober. Vi började den här söndagen med en härlig promenad i Botaniska och vid hemkomsten kom jag på att det ju är ungefär 8 veckor kvar till advent, eller kanske precis? Alltså måste ju glöggen förberedas om den ska hinna bli färdig. Jag använder mig av herr Mannerströms recept, har gjort den ett antal år med några uppehåll men jag återkommer gärna till just det här receptet på julglögg, lite dyr kanhända men ack så god.

 • 1 liter okryddad sprit
 • 1 paket russin, 250 g
 • 1 påse hel ingefära
 • 1 påse hel kanel
 • 1 påse hel nejlika
 • 1 påse pomeransskal
 1. Lägg russin, ingefära, kanel, nejlika och pomeransskal i en glasburk med lock, cirka 1½ liter.
 2. Häll på sprit och täck över med lock.
 3. Låt stå 6-8 veckor i rumstemperatur.

När 6-8 veckor gått silar man ifrån kryddorna och blandar med:

 • 5 flaskor rödvin (3,75 liter)
 • 1 flaska portvin
 • 1 liten flaska konjak

Koka därefter sockerlag på:

 • 1 kg strösocker (12 dl)
 • 1 liter vatten
 1. Låt sockerlagen svalna och blanda ner den i glöggen.
 2. Rör om ordentligt och häll upp på rengjorda flaskor.
 3. Det blir ungefär 6-7 liter glögg så det går åt en hel del tomflaskor.

TIPS och orsaken till att glöggen blev så himla god i år: Bytte ut ungefär en tredjedel av strösockret mot muscovadosocker till sockerlagen. Ibland har man turen att hitta små gömda skatter i skafferiet som nästan är på upphällningen men ändå håller måttet.

dsc_2136

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.