Grillad laxfilé med pistagesmör

Det här är bara så gott! Dotterns favorit, snäppet efter pepparrotsrulladerna… Jag ska erkänna att det är min favorit också, lax i allmänhet och med pistagesmör i synnerhet. Alltså, det går inte att förklara, testa får ni se, smöret och laxen bara smälter ihop. Det är såååå gott! Och enkelt och fort går det att laga till. Jag fyllde ju år förra månaden som jag nämnt tidigare, och då fick jag en grillpanna av min käre make. Nu testade jag pannan till laxen i den här rätten och det blev över förväntan. Har man inte tillgång till grill går det förstås lika bra att steka laxen eller ugnsbaka den, alltid lika gott.

dsc_1300

4 portioner:

 • 4 laxfiléer
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 citron

Pistagesmör:

 • 200 g smör
 • 100 g saltade, skalade pistagenötter
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • 1 msk olivolja
 • 1 krm svartpeppar
 1. Kör smör, ¾-delar av nötterna, vitlök och olivolja slätt i en mixer. Vänd ner resterande nötter hela. Salta och peppra.
 2. Lägg smöret på en bit plastfolie och forma till en rulle. Låt ligga i kylen några timmar.
 3. Pensla laxfiléerna med olivolja. Salta, peppra och grilla dem cirka 5 minuter på varje sida.
 4. Servera med citronklyftor, pistagesmör och potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.