Äppelsockerkaka

En av mina favoriter bland mjuka kakor är den här saftiga och lättbakade äppelsockerkakan, receptet är hämtat ur klassikern Sju sorters kakor under namnet Fyriskaka. Jag har bakat den åtskilliga gånger under åren och den passar ju extra fint nu när äpplena mognar. Ät den som den är eller servera den med vaniljsås eller vaniljglass.

DSC_1109

  • 125 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk

Garnering:

  • 4 medelstora äpplen
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Smält smör och låt svalna.
  4. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sedan mjölk. Häll smeten i formen.
  5. Skala äpplen och skär i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten. Strö över en blandning av socker och kanel.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.