Rågbröd

DSC_1105

Det här brödet tar ganska lång tid att förbereda eftersom fördegen ska stå 1-2 dygn innan bakdagen men när väl degen är redo går det väldigt smidigt. Degen hälls direkt i en brödform, alltså inget knådande på bakbordet så om du kan vänta några dagar från det att du bestämt dig för att baka rågbröd tycker jag absolut att du ska testa den här limpan. Det blir väldigt gott och kan skäras i tunna skivor för det smular ingenting i princip!

1 brödlimpa:

  • 12 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 5 dl vatten
  • 600 g (1 liter) grovt rågmjöl

Efter 1-2 dygn:

  • 3-4 dl vetemjöl
  • 2 msk kummin eller annan brödkrydda
  1. Smula jästen i degbunke. Tillsätt salt, yoghurt, fingervarmt vatten och rågmjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg. Täck över bunken med lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
  2. Arbeta sedan in vetemjöl och valfri krydda och knåda degen smidig. Smörj och mjöla en stor bakform, minst 2 liter. Klicka ner degen och jämna ut så den ligger slät i formen. Strö över lite mjöl och nagga med gaffel på ovansidan, låt brödet jäsa under bakduk cirka 1 timme.
  3. Värm ugnen till 200° och baka brödet i nedre delen av ugnen i 70 minuter.
  4. Linda in det färdiga brödet i kökshanddukar för att svalna innan det förvaras i plastpåse.
  5. Skär inte brödet förrän dagen därpå, då går det fint att skära i tunna skivor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.