Pizza med salami

DSC_1060

Pizzan är godast i Italien säger en del och jag är inte sen att hålla med. Den godaste pizzan jag någonsin smakat bakas i ett restaurangkök nära Colosseum i Rom, den pizzan har så där riktigt tunn deg så att den nästan smälter på tungan. Här hade väl varit på plats med namnet på restaurangen men vi var där för 10 år sedan, alltså långt innan jag startade den här bloggen så det finns inte kvar i minnet. Däremot kommer jag ihåg namnet på pizzerian där jag åt min allra första pizza när jag var tonåring, nämligen pizzeria de Spagna i Kalmar, finns den kvar månntro? Nåja, man kan förstås göra riktigt god pizza själv också, i vilket land eller stad som helst. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att ta vara på överbliven skinka, salami, köttfärssås, kyckling, ost…..you name it!

DSC_1071

2 stora pizzor, räcker till 4-5 personer:

  • 25 g jäst
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk olja
  • ½ tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g riven ost
  • 2½ dl creme fraiche
  • salt, peppar
  • 150 g salami
  • 1 stor rödlök
  • 1 burk hela tomater
  • 1 ask coctailtomater
  • torkad oregano
  1. Smula jästen i degbunke.
  2. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Blanda ner olja, salt och det mesta av mjölet till en deg, låt jäsa under bakduk 60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och forma runda bullar. Lägg dem att jäsa lite under bakduk medan fyllningen görs.
  5. Blanda ost och creme fraiche i en skål, smaksätt med lite salt och peppar.
  6. Strimla salamin och skär rödlöken i tunna skivor.
  7. Kavla ut degbullarna till stora tunna pizzabottnar och lägg över dem på två bakpappersklädda plåtar. Kavla det sista på plåten så att bottnen är riktigt tunn men ändå håller ihop.
  8. Häll av det mesta av spadet från tomatburken och smula sönder tomaterna jämnt fördelat över bottnarna. Bred eller klicka ostblandningen över så jämnt som möjligt. Strö över salamin och rödlöken på pizzorna. Skär coctailtomaterna i skivor och garnera varje pizza med skivorna.
  9. Baka en pizza i taget högt upp i ugnen cirka 10 minuter.
  10. Strö rikligt med oregano över den varma pizzan. Skär upp i bitar och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.