Lankesisk fiskgryta

För några år sedan fick vi uppleva den fantastiskt välsmakande maten på Sri Lanka när vi var där på semester. Det serverades curry (grytor) i alla former, med olika baser som t ex kött curry, kyckling curry, vegetarisk curry och fisk curry, bara att välja och vraka. Även vid frukosten på de flesta hotell fanns curryn där och jag minns doften av kryddnejlika och kardemumma när man vandrade nerför trapporna till frukostmatsalen. Här har jag försökt efterlikna en fiskgryta som ofta serverades, om än lite försvenskad med torskfilé som bas. Den smakar ljuvligt och tar inte lång tid att koka ihop.

DSC_1058

4 portioner:

  • 600 g torskfilé eller annan valfri fiskfilé
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 1 kanelstång
  • 1-2 tsk kardemumma
  • 2 hela kryddnejlikor
  • 4 schalottenlökar, hackade
  • 2 chilifrukter, finhackade
  • 1 bit färsk ingefära, riven
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 dl grädde
  • ½ dl matlagningsyoghurt
  • halverade cashewnötter som garnering
  1. Skär fisken i kuber och lägg i en skål. Blanda försiktigt ner pressad citronsaft och salt.
  2. Lägg cashewnötterna i en skål och häll på kokhett vatten så att det täcker och låt stå och mjukna cirka 20 minuter, häll av vattnet och låt nötterna rinna av.
  3. Hetta upp olja i en stekgryta eller panna med hög kant. Fräs kanelstång, kardemumma och kryddnejlikorna på svag värme en stund. Lägg i den hackade schalottenlöken, chili, ingefära, gurkmeja och pressad vitlök. Låt fräsa ihop och låt löken mjukna på svag värme, rör runt under tiden.
  4. Kör cashewnötterna i mixer, blanda ner grädde och yoghurt och kör till en smet. Blanda ner smeten i grytan med lök och kryddor och tillsätt fiskkuberna. Låt koka sakta cirka 5-10 minuter, rör runt försiktigt så att allt blandas.
  5. Strö halverade cashewnötter över rätten och servera med kokt ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.