Öländska kroppkakor

DSC_0922

När vi nyligen var i Lima i Peru beställde jag Papas Rellenas, köttragufyllda potatisbullar, på en restaurang i stadsdelen Miraflores. Det slog mig att maträtten inte var helt olik våra kroppkakor men ändå annorlunda och smakade faktiskt riktigt gott. Kanske är det så att det finns någon form av potatisbulle i varje världsdel? Hur som helst så letade jag fram receptet på min mamma Britas kroppkakor när jag kom hem för att ta med dem i min matblogg. Ska erkänna att jag mest kokat småländska kroppkakor tidigare, de som är gjorda på enbart kokt potatis men nu tänkte jag alltså göra de här som ska koka lite längre tid. Enligt Britas recept ska det vara kaffekoppar med mjöl…hm…hur såg hennes kaffekoppar ut? Hur stora var de? Inga decilitermått användes där inte. Nåja, jag fick till det hyfsat ändå och jag har försökt räkna över till decilitermått i nedanstående recept som är beräknat för cirka 4 personer:

 • 300 g rimmat sidfläsk i skivor
 • 1 liten gul lök
 • hel kryddpeppar
 • 6 kokta potatisar
 • 12 råa potatisar
 • 1-1½ dl vetemjöl
 • salt
 1. Skär fläsket smått, finhacka löken, blanda och krydda med grovt stött kryddpeppar efter smak. Blanda fyllningen väl.
 2. Pressa de kokta potatisarna i en stor skål. Skala och riv den råa potatisen fint och pressa ut det mesta av vätskan i durkslag eller en kökshandduk. Blanda med den pressade potatisen i skålen. Tillsätt mjöl så att smeten blir lite lagom kladdig. Rör ner lite salt.
 3. Gör jämnstora bullar av potatisdegen, gör en ordentlig grop i varje och fyll med fläskfyllningen. Nyp ihop bullarna ordentligt och rulla dem med lätt fuktade händer.
 4. Koka kroppkakorna sakta i saltat vatten i en stor gryta, cirka 40-50 minuter.
 5. Servera med grädde och lingonsylt.
Ett härligt gäng kroppkakor i väntan på att kokvattnet ska koka upp. Sen får de sjuda sakta i cirka 45 minuter innan man kan hugga in och det gör inget att det tar lite tid för de är väl värda att vänta på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.