Kycklinggryta med dragon

DSC_0825

Det här var äldste sonens favoriträtt som barn och nu bjöd vi på den senast han var här på söndagsmiddag. Jag gjorde en förenklad variant när barnen bodde hemma med buljongtärning istället för egen kokt buljong men om tiden räcker till har man allt att vinna för egen blir så mycket godare! Receptet är beräknat för 4 personer:

  • 1½ kg kycklinglår
  • 2 gula lökar, skalade och i klyftor
  • 2 morötter, skurna i tjocka bitar
  • 2 dl vitt vin
  • några kvistar färsk dragon
  • 2 lagerblad
  • 10 pepparkorn
  • 2-3 tsk salt

Till grytan:

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 liten purjolök
  • silad buljong från kycklingkoket
  • 2 dl grädde
  • 2-3 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1-2 msk vinäger
  • torkad dragon
  • salt, peppar
  • maizena
  • färsk dragon
  1. Skölj kycklinglåren, lägg över i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt lökklyftor, morotsbitar, vin, dragon, lagerblad, pepparkorn och salt. Låt sjuda under lock cirka 30 minuter.
  2. Ta upp kycklingbitarna och låt svalna och ta eventuellt isär köttet från benen. Sila buljongen.
  3. Skala morötter och palsternackor och skär i bitar eller stavar, ansa purjolök och skär i tunna ringar och lägg ner allt i grytan. Täck med lagom mängd buljong och låt koka mjukt under lock.
  4. Späd med grädde och creme fraiche. Rör ner senap, vinäger, dragon, salt och peppar efter smak. Låt koka ihop, red med maizena så att såsen blir lagom tjock. Lägg i kycklinglåren eller kycklingbitarna och låt allt bli varmt. Garnera med färsk dragon och servera grytan med kokt ris eller potatis.

Tips: Reducera genom att koka buljongen som blir över i en gryta utan lock och frys in när den svalnat. Bra att ha till hands när man gör soppor eller såser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.