Godaste brödet

DSC_0267

Mitt favoritbröd, eller ett av alla säger jag hellre men inget går upp mot en nybakad väldoftande brödlimpa! Här blir det två knubbiga runda bröd som man bakar på skållat grahamsmjöl, ett helt suveränt sätt att slippa bröd som smular.

2 bröd:

  • 4 dl kokande vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 50 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • cirka 12 dl vetemjöl
  1. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet och arbeta ihop till en deg. Låt svalna till 37º.
  2. Smula ner jästen och häll över det ljumma vattnet, blanda väl, helst i maskin. Tillsätt salt, olja och största delen av vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 40 minuter.
  3. Knåda degen och baka ut två släta, runda limpor, lägg dem på plåt, snitta med vass kniv och låt jäsa övertäckt 20 minuter.
  4. Grädda i nedre delen av 250º ugn i 10 minuter, sänk värmen till 200º och grädda ytterligare cirka 20 minuter. Låt limporna svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.