Vaniljbullar

Här har jag bakat en lite enklare variant av den vaniljfyllda bullen som jag ibland fick äta som barn, de godaste vaniljbullarna som bakades av tanterna Anna-Greta och Lilly på det lilla bageriet i byn. Jag förstod aldrig hur de kunde få in vaniljkrämen i bullen och till på köpet kunde få bullarna att hålla ihop och behålla den goda fyllningen tills man bet i dem. I det här receptet lägger man vaniljkrämen i en grop och låter bullen jäsa lite efteråt, alltså inte så mycket av trolleri men gudagott!

För 24 bullar:

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker eller vit sirap
  • 2 tsk kardemumma
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 2 dl vaniljkräm från pulver

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • 50 g smält smör
  • 1 ½ dl strösocker
  1. Smula jästen i bakbunke.
  2. Smält smöret och häll i mjölken, låt svalna till 37° och rör ner det i bunken tills jästen löses upp. Blanda ner salt, socker eller vit sirap, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och jäs 30 minuter under bakduk.
  3. Ta upp degen på bakbord och arbeta den smidig. Gör 24 jämnstora bullar som får jäsa på plåtar 15 minuter.
  4. Häll vaniljkräm i spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.
  5. Värm ugnen till 250º.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  7. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.