Räkmacka från Annedal

DSC_0157

En sommarkväll när man inte känner för varm mat passar den här rejäla räkmackan alldeles förträffligt. Jag har utgått från receptet på en klassisk Skagentoast men ändrat om en hel del så att den mer passar som huvudrätt. Jag lovar att man blir mätt!

4 rejäla räkmackor:

  • 1 kg färska räkor med skal
  • 1 rödlök
  • 1½ dl majonnäs
  • 1½ dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • salt och peppar
  • 4 stora skivor grovt rågbröd
  • 4 kokta ägg
  • gurkskivor
  • paprikaringar

Garnering:

  • färskriven pepparrot
  • 4 msk löjrom eller röd kaviar
  • finhackad rödlök
  • finhackad gräslök
  • 4 citronskivor
  • några dillvippor
  1. Skala räkorna.
  2. Finhacka rödlöken.
  3. Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, finskuren dill, rödlök och gräslök, spara lite rödlök och gräslök till garneringen. Salta och peppra. Rör ner räkorna i röran och blanda runt.
  4. Smöra brödskivorna tunt och lägg upp dem på tallrikar.
  5. Skär äggen i äggskärare och lägg upp skivorna på en tredjedel av varje bröd, lägg gurkskivor bredvid och slutligen några paprikaringar så att hela brödskivan täcks.
  6. Ös upp räkröran på mackorna. Garnera med pepparrot, löjrom eller kaviar, rödlök, gräslök, citronskiva och dillvippor.
  7. Strö resterande rödlöks- och gräslökshack över och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.