Dinkelbröd

Inget går upp mot hembakat bröd, särskilt när det är precis nybakat och lite avsvalnat, då bara måste man skära en eller ett par skivor och smaka. Av det här receptet blir det fyra knubbiga brödlimpor. Lätta att skära i skivor utan smulor och frysa in i påsar.

  • 3 dl dinkelflingor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 2 msk mörk sirap
  • 50 g jäst
  • 5 dl fullkornsdinkel
  • 4 dl dinkelsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  1. Koka dinkelflingor, 6 dl vatten och salt till en gröt cirka 10 minuter. Blanda ner resten av vattnet, smör och sirap och låt svalna till 37°. Smula i jästen och tillsätt mjölet.
  2. Arbeta degen väl och låt jäsa 30 minuter.
  3. Ta upp degen på bakbord och dela den i 4 delar. Forma knubbiga limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Jäs 40 minuter.
  5. Grädda i nedre delen av 200° ugn, cirka 40 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.